El passat dimecres 3 de maig hem assistit a les conferències Challenges for Innovation, impartides a Esadecreapolis de Sant Cugat.
Les conferències han tingut per objectiu exposar com els programes de reptes amb agents externs estan esdevenint una eina d’innovació cada cop més valuosa per les empreses i organitzacions.
El model ha estat exposat per tres ponents que han explicat com s’està aplicant a les seves organitzacions.
Inicialment, Lotta Hassi, Professora del Departament d’Operacions, Innovació & Data Science d’ESADE, ha exposat com es treballa i s’aplica el model amb els estudiants d’ESADE, posant-los en contacte amb empreses i organitzacions que els proposen i plantegen problemes i reptes amb respostes no existents. D’aquesta manera, un cop finalitzat el procés, s’assoleix un resultat absolutament creatiu, innovador i generador de nou coneixement.
El programa es desenvolupa amb els alumnes al llarg de diferents etapes i/o fases: recerca, ideació, prototipatge i proves i disseny final.
Tot seguit, Ignasi Salvador, Director d’Innovació de Celsa Group, ha presentat com Celsa Group porta a la pràctica aquest tipus de programes en el marc del seu programa «Ingenium«, adreçat a start ups alienes a l’empresa, però també a fomentar la intraemprenedoria entre les persones membres de l’organització. El programa s’ha desenvolupat amb èxit en la seva primera edició, i ja està en marxa la següent. Salvador considera que un dels principals factors d’èxit és la implicació del CEO de la companyia en el programa.
Finalment, en la mateixa línia, el Cap de Màrqueting de Sonar+D, Kike Nimo, i el Cap de projecte del Music Technology Group de la UPF, Sebastián Mealla, han explicat com mitjançant diferents iniciatives portades a terme al llarg del temps i basades en la generació d’un ecosistema innovador format per tecnòlegs, creadors i emprenedors, el Sónar Innovation Challenge aplica amb èxit el mateix model de plantejament de reptes i generació i co-creació de solucions.
Les noves tecnologies i els seus nous usos potencials, l’excés d’informació disponible i la necessitat de cercar-la, seleccionar-la i gestionar-la i l’escassetat de talent , entre d’altres, fan dels programes de «challenges for Innovations» una excel·lent eina per contribuir a la transformació digital de les organitzacions.