L’excés d’informació i l’escassetat de talent són dos dels principals reptes a afrontar per les empreses en l’actual context d’Innovació .
L’excés d’informació disponible, la capacitat de cercar-la, trobar-la, filtrar-la, gestionar-la i donar-li ús s’ha convertit en un del principals “lladres del temps” dels nostres dies, i requereix dotar les organitzacions de persones que portin a terme aquestes funcions.
Sobre l’escassetat de talent, podríem parlar-ne llargament. L’actual gap formatiu i competencial provoca un desajust entre oferta i demanda de talent en sectors com la robòtica, la logística o la programació. El gap i l’escassetat de talent es fan més evidents en aquells sectors que fan un ús més intensiu de les noves tecnologies.
Davant aquest context, una de les eines que estan fent servir les organitzacions per poder avançar en els seus processos d’innovació són els Programes de Reptes (Challenge Programm, Open Innovation, etc.).
Ens referim per Programa de Reptes a aquell en que l’empresa o organització planteja un repte, un problema complex amb resposta no establerta, a un grup de persones amb la finalitat que aquest presenti propostes de resolució al repte.
El grup o individus que han de presentar les propostes de resolució poden trobar-se d’entre:
- Treballadors de la pròpia organització (intraemprenedoria)
- Emprenedors aliens a l’organització
- Clients, proveïdors
- Estudiants de centres universitaris, de formació professional.
Alguns dels objectius que permeten assolir aquest tipus de “Programes de Reptes” són:
- Es potencia el talent disponible, el seu desenvolupament, la seva creativitat, la seva capacitat innovadora, i s’assoleix major implicació en el procés innovador, alhora que es tracta d’ una potent eina de motivació intrínseca.
- Afavoreix la gestió de la informació, donat que són els candidats a resoldre el repte els qui hauran de gestionar l’excés d’informació disponible sobre el tema en qüestió.
- Es crea coneixement.
- Es proposen nous usos potencials de les noves tecnologies.
- Es generen noves oportunitats de negoci.
I en definitiva, permet crear un Ecosistema d’Innovació a les organitzacions i al seu entorn més proper.
Alguns casos de Programes de Reptes:
https://ec.europa.eu/transport/themes/research/challenge_en
https://tldc.toyota-forklifts.eu/
https://www.dhlinnovationchallenge.com/
https://valeoinnovationchallenge.valeo.com/
http://www.henkel.com/careers/students/henkel-innovation-challenge
http://www.gcelsa.com/secciones/media/news/new.aspx?id=49
http://www.esadecreapolis.com/eventos/2016/7/2/participa-en-el-smarcat-challenge