Els membres d’ABE (Asociación para la búsqueda de la Excelencia) Sr. Adolfo Martínez, soci Director de CIL i Sr. Xavier Corrons, Director de Logística d’Iberpotash, ens han presentat recentment l’estudi «Logística, un futuro brillante«, i amb la col·laboració del també membre d’ABE, Sr. Oriol Laporte, CEO de Diag-3.
La presentació s’ha celebrat al Centre de Serveis a l’empresa i l’emprenedoria Can Gavarra de Polinyà, i ha comptat amb la presència del Sr. Javier Silva Pérez, Alcalde de Polinyà, així com de representants del teixit empresarial i industrial de la Riera de Caldes i de l’àmbit de l’activitat logística del territori.
La presentació s’ha iniciat amb l’exposició dels valors que promulga ABE, com a paradigmàtics per a l’assoliment de l’ excel·lència en la gestió empresarial: compromís, esforç, ètica, humilitat, sostenibilitat i respecte.
A continuació s’ha aprofundit en l’estudi, que té com a base l’elevat pes de l’activitat logística al PIB d’Espanya (superior al 12%), i que posa de manifest l’escassa correspondència que es dona entre aquest elevat pes i la formació reglada en la matèria que s’imparteix actualment al país.
Aquest fet provoca un important gap formatiu, i es tradueix en un gap competencial en el talent disponible al mercat de treball. Fins l’actualitat aquest gap s’ha vingut cobrint amb persones que han adquirit coneixements en l’àmbit logístic en el seu propi lloc de treball, amb la seva experiència professional d’anys, i que amb el seu know how han pogut desenvolupar les funcions cada cop més transversals i complexes que el món de la logística requereix, especialment en l’actual entorn de innovació, volatilitat, incertesa, noves tecnologies, globalització, supply chain i comerç online.
Però l’actual creixent importància de la logística en la generació de valor del producte pel client final, requereix de més professionals qualificats i especialitzats en aquest àmbit, alhora que requereix persones disposades i amb coneixement i voluntat de treballar en aquesta activitat.
L’estudi efectua un important anàlisi competencial dels perfils més rellevants de l’activitat logística, tant dels més qualificats com dels menys, alhora que conclou amb la necessitat de formació reglada en la matèria, i posant com a exemple el cas d’altres països com Alemanya, amb àmplia tradició de formació reglada en el camp logística.
En el debat posterior a la presentació, es posen de manifest aspectes interessants, com són la possible necessitat de sensibilitzar i/o donar a conèixer als joves l’activitat logística, alhora que fer-los coneixedors de les possibilitats de futur professional que aquesta activitat els pot arribar a oferir.
Més informació: