Smart City Expo World Congress (SCEWC), el congrés mundial sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents organitzat per Fira de Barcelona, va reunir ahir una vegada més i de manera presencial, el món de la innovació urbanística per celebrar el desè aniversari del congrés.
El director de Scewc, Ugo Valenti, ha assegurat que aquesta edició ha estat «una de les més necessàries des que va començar l’esdeveniment el 2011, perquè ha arribat en un moment en què les ciutats necessiten estar més juntes que mai. Per al seu desè aniversari, SCEWC ha reunit els alcaldes d’Ankara, Barcelona, l’Haia, Kazan, L’Hospitalet de Llobregat, Medellín, Montevideo, Praga, Quito i Vilnius amb representants de ciutats com Amsterdam, Berlín, Buenos Aires, Frankfurt, Kíev , Madrid, Màlaga, Milà, Nova York, París, Filadèlfia, Sao Paolo, Santiago de Xile, Estocolm i Rio de Janeiro que han compartit experiències i promogut noves iniciatives de transformació urbana en tots els àmbits.
Gran éxit d’afluencia d’expositors i ponents
Més de 400 expositors i 300 ponents, juntament amb la participació de Logincat, es van reunir ahir sota el lema ‘We are the cities we make’ per reflexionar sobre la transformació que estan vivint les metròpolis després de la pandèmia i la necessitat d’adaptar-les a les necessitats de la ciutadania.
La pandèmia que ha afectat el planeta aquest any i mig passat, i que continua fent-ho amb intensitats diverses a diferents parts del món, ha tingut un impacte indubtable a les ciutats. L’aparició d’una nova transformació tecnològica com la Internet of Things (IoT), el big data, la intel·ligència artificial, el blockchain i l’automatització, així com nous models basats en la transparència i la col·laboració, han potenciat la fluïdesa de la logística en les ciutats per assegurar el subministrament oportú d’aliments i béns essencials.
La tecnologia, per tant, així com la logística urbana i el comerç electrònic, han permès una certa continuïtat operativa de les activitats urbanes, en afavorir la distribució d’aliments i béns necessaris per als llargs períodes de confinament a què ha estat sotmesa bona part de la població i ara ens ha deixat com a herència a les empreses del món, una gran transformació logística de la cadena de subministrament en totes les ciutats. Passant a ser una tasca pendent a una obligació d’adaptació a les empreses i ciutats del món.
Dos pilars que representen l’edició 2021
L’edició d’aquest any s’ha basat en dos pilars fonamentals:
La sostenibilitat: tractant principalment sobre els objectius de reduir a zero els residus generats, cosa que es vol aconseguir des de la mateixa organització i realització de l’esdeveniment per aconseguir una logística més sostenible.
La inclusió: a través de la interconnexió de tothom amb la tecnologia, fent que les veus de tots siguin escoltades.
A més, l’esdeveniment multiplataforma es va connectar amb Tomorrow.City, la plataforma digital que uneix ciutats i empreses combinant el coneixement, els negocis i la consciència amb l’objectiu d’accelerar projectes urbans i la transformació de ciutats sostenibles i inclusives.
«Som el que fem i també les ciutats. Construïm ciutats, però les ciutats també ens construeixen a nosaltres»